Verslag van koningschieten 2019

Koningschieten 2019

We openen deze dag met een gildemis. Na de mis vertrekken we met luid getrom naar het schuttershof, waar we de dag beginnen door samen met z'n allen te lunchen.

Alles is gereed en de loten zijn getrokken, samen beginnen de gildebroeders aan het vrijen van de schutsboom door er drie maal om rond te trekken.

De oud koning (Frank) Staat nu zijn koningszilver af. Vanaf nu heeft het gilde geen koning meer.

De wedstrijd kan beginnen!

Omstebeurt staan onze gildebroeders en gildezuster achter het geweer. Het doel? De koningsvogel van zijn stok afstoten. Vele van de leden schieten actief mee. Onderling heerst een gezonde competitie!

Na 70 schoten begint het toch wel erg spannend te worden. De vogel ligt op de spil uiteengespleten en er hoeft maar een zuchtje wind voorbij te komen en het is afgelopen! 

Louis aan schot! "Laat hem liggen voor mij" roept onze penningmeester nog in de verte. Maar het is nu duidelijk, Louis gaat ervoor.
Hij neemt rustig zijn tijd om te mikken, en gaat voor zeker. Na een harde knal vliegt de vogel van de spil en hebben we een welverdiende nieuwe koning!

Van harte gefeliciteerd Louis!

Na een heftige en warme strijd kom jij als winnaar naar boven.

 

 

 

Installeren van onze nieuwe koning

Na de persoonlijke felicitaties begint het officiële gedeelte waarbij de nieuwe koning geïnstalleerd wordt. Onze oud koning Frank hangt bij de kersverse koning Louis het koningsvest op.

Handwassing

Vervolgens wordt volgens traditie de handen gewassen van de koning als teken van beginnen met een schone lei.

Wandelen over het gildevaandel.

De koning heeft het recht om Eenmalig over een gewijd vaandel te lopen. Hij maakt hier dan ook direct gebruik van. Dit is een teken van waardigheid.

Eed van trouw

Nadat onze koning over het vaandel heeft gelopen, ontvangt hij, samen met zijn koningin Maria, de eed van trouw van onze vaandrig. De eed van trouw bestaat uit drie slagen linksom ,gevolgd door drie slagen rechtsom. 

Proost

Het officiële gedeelte wordt uiteindelijk afgesloten met een glas erewijn voor alle aanwezigen. Lang leven de koning! Hiep hiep! Hoera!

Prijsschieten

De middag hebben we afgesloten met het prijsschieten. Iedereen mag meedoen aan het prijsschieten, en het zorgt voor een spannende wedstijd op deze warme dag.

Dorpskoning­schieten 2020

De kans om gildekoning te worden krijgen we niet elk jaar. Volgend jaar strijden we namelijk weer om de titel dorpskoning. Hieraan mag iedereen mee doen. Op deze dag schieten juist de niet-gildeleden om dorpskoning en zal Henny deze dag haar titel als dorpskoningin mogen verdedigen. Ook deze dag zullen er weer prijzen te winnen zijn.

De koning tonen aan het dorp

De avond van het koningschieten wordt onze nieuwe koning naar huis gebracht en gaan de gildebroeders zijn huis versieren. De kersverse koning mag deze avond niet buiten komen! Hij mag pas weer buiten komen als wij hem 's ochtends komen wekken.

Lees meer